Hedendaagse rederijkerskamers.
De hedendaagse rederijkerskamers zijn tegenwoordig gezelligheidsverenigingen. Ze bestaan vooral in het Noorden en Zuiden van de Lage Landen. In het noorden van Nederland (Groningen) is er een levendige cultuur binnen de rederijkerskamers. De Groningse kamers stammen uit veel latere tijd dan de oude kamers uit het zuiden van Nederland. Uit noodzaak Nederlands te leren voor de handel met het westen werden door Groningssprekende boeren in Groningse dorpen rederijkerskamers opgericht. Tegenwoordig zijn ze in het K.P.G.R.V. ( Koninklijk Provinciaal Groninger Rederijkers Verbond ) in de meeste verenigingen streven de leden naar amateurtoneel op een hoog niveau. Elk jaar is een toneel- en voordracht wedstrijd tussen de verschillende kamers van het K.P.G.R.V.
In Friesland komt ook een rederijkerskamer voor. De Koninklijke Rederijkerskamer Ons Genoegen.
Ook in Vlaanderen is de rederijkerscultuur nog. Sinds 2004 bestaat de Gentiaan, dat is een Gentse kamer. Meer voorbeelden van rederijkerskamers zijn: De Bloevende Wijngaerd uit Berchem, de Koninklijke Rederijkerskamer Langhoirs Victorinen uit Poperinge en De violieren uit Antwerpen. De rederijkers was ook een televisieprogramma in Vlaanderen.
Er bestaat ook een variant in West-Duitsland, waar bij carnavalszittingen een redenaar in het dialect gerijmde teksten voordraagt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb